Każdy z nas ma własne upodobania dietetyczne i żywieniowe. Warto pamiętać, że to właśnie zróżnicowana dieta jest jednym z najważniejszych składników. Jak budować codzienny jadłospis, aby móc zapewnić sobie odpowiednie odżywianie?
Niebanalne dania mięsne
Mięso znajduje się w środku zalecanej piramidy żywieniowej. Oznacza to, że powinno się ono pojawiać na naszych stołach 1-2 razy w tygodniu. Warto stawiać na wysokiej jakości mięso, pochodzące od znanych i cenionych dostawców. Szukając niebanalnych przepisów na dania mięsne, warto wykorzystać przepis na stek wołowy z warzywami i sosem z zielonego pieprzu. To wyjątkowo aromatyczne danie nie jest trudne w przygotowaniu, a jego walory smakowe i zapachowe z pewnością przypadną do gustu wszystkim domownikom. Atutem dania jest fakt, że mięso jest tu podawane w bukiecie warzyw, dzięki czemu potrawa staje się jeszcze bardziej ciekawa. Mięsa warto również zestawiać z makaronami – w sieci znaleźć można wiele interesujących przepisów na smaczne i sycące dania makaronowe w towarzystwie mięsa.
Dania wegetariańskie na domowym stole
Dieta wegetariańska jest coraz chętniej wybierana przez Polaków – przyczyną może być światopogląd, ale również chęć na zmiany w jadłospisie czy też powody zdrowotne. Podstawowym założeniem diety wegetariańskiej jest unikanie białka zwierzęcego. Dieta taka powinna być jednak uzupełniona o pełnowartościowe białko roślinne, aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować. Zamiast mięsa dietetycy polecają wegetarianom przede wszystkim rośliny strączkowe (groch, fasola, ciecierzyca) – produkty te posiadają wiele naturalnego białka, które wykorzystywane będzie przez organizm np. do budowania mięśni. Jedną z ciekawszych propozycji na obiadowe danie wegetariańskie może być curry z dynią oraz z ciecierzycą na mleczku kokosowym.