Garnki i patelnie to podstawowe wyposażenie kuchni, bez których codzienne przygotowywanie posiłków byłoby niemożliwe. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów garnków wykonanych z różnorodnych tworzyw o zróżnicowanej specyfice, lecz wciąż jedną z najchętniej wybieranych opcji są modele wykonane ze stali nierdzewnej. Czym kierować się podczas zakupu stalowych naczyń, aby służyły nam wiernie przez długie lata?
Stal stali nierówna
Pierwszym kryterium, na jakie należy zwrócić uwagę podczas wybierania idealnych garnków, jest rodzaj stali. Jeśli nie chcesz, aby po jakimś czasie na metalowej powierzchni pojawiła się rdza albo wytrąciły się nieestetyczne plamy, postaw na wyroby wykonane ze stali oznaczonej symbolem 18/10. Taki stop zawiera w swoim składzie 18% chromu oraz 10% niklu, który zabezpiecza tworzywo przed korozją, zwiększa odporność na uszkodzenia mechaniczne oraz nadaje powierzchni połysk. Co więcej, dobrej jakości produkty z wysokogatunkowej stali nierdzewnej (na przykład garnki Gerlach) możesz myć w zmywarce oraz zapiekać w piekarniku bez szkody dla ich struktury.
Ponadto, warto wybierać garnki o grubym, kilkuwarstwowym dnie, dzięki któremu potrawa jest poddawana równomiernej obróbce cieplnej. Nie bez znaczenia są również uchwyty oraz pokrywki – ważne, żeby tworzywo nie nagrzewało się i nie narażało użytkownika na poparzenia.
Marka gwarancją pewności
Zaopatrując się w nowy komplet garnków i patelni, lepiej unikać produktów anonimowych, niesprawdzonych firm. Stawiając na sprawdzone marki, które przez lata działalności zaskarbiły sobie sympatię miłośników kuchni, zyskujesz pewność na długie lata. Na stronie gerlach.pl znajdziesz szeroką ofertę garnków oraz akcesoriów kuchennych wysokiej klasy.